Bullenberg Arx table

Bullenberg Arx table1

Per il loro primo prodotto, i ragazzi berlinesi di Bullenberg hanno disegnato Arx table. La struttura è in rovere massello oliato con telaio in acciaio verniciato a polvere e top da 4 centimetri. Concepito per essere altamente personalizzato sia nei colori che nelle dimensioni, come dimostrano le varie combinazioni realizzate ad hoc in mostra sul sito.

SONY DSC

Bullenberg Arx table3

Bullenberg Arx table2

Bullenberg Arx table4

Zigzags dominate in Zeller & Moye’s Berlin boutique for ODEEH

This Berlin clothing store by Mexican design studio Zeller & Moye is filled with concertina-shaped display stands made from raw cement boards (+ slideshow).

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

Zeller & Moye designed the concept store for German-Austrian fashion brand ODEEH in the Bikini Berlin shopping centre in the west of the city.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

A zigzag pattern is present throughout the interior. As well as the concertina-shaped stands and seating areas, the space features clothing racks with angular bases and folded partitions and mirrors.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

These elements were designed to be arranged in different configurations, creating new ways to display garments for seasonal collections or during fashion weeks.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

"The client asked us for a totally flexible system, so that manifold configurations can be set up from the very same elements," studio co-founder Christoph Zeller told Dezeen. "The series of movable elements offers them maximal flexibility."

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

Zeller said the cement boards offered a cost-efficient and sustainable approach, so the store wouldn't have to be refitted every time their clients wanted a new look.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

"The contrast with the clothing was rather a side effect but works extremely well, as ODEEH uses very fragile and sensuous fabrics," he added.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

The industrial-style space also features cross-shaped fluorescent lighting, which hangs below the pipes and services left exposed overhead.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

Photography is by Harry Weber.

Here's a project description from Zeller & Moye:


ODEEH Concept Store

The first concept store for german fashion brand ODEEH inhabits the terrace floor of Bikini Berlin, a modernist icon of 1950's West-Berlin, offering vistas onto the Memorial church at Breitscheidplatz and the Berlin Zoo.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

A landscape of movable elements can be arranged in ever-changing configurations allowing for maximum flexibility in the creation of unexpected spacial formations and curated concepts. The modular system of paravents and podests made of raw cement board is complemented by a series of delicate metal objects such as cloth racks, hooks and trays, specially designed for the store.

ODEEH Concept Store by Zeller and Moye

The mirrored insides to the paravents create kaleidoscope-like interiors showing individual products at all facets and allowing customers to eyeball the clothes from multiple angles. The reappearing zigzag lines and the cross patterns of the lights refer loosely to stitching methods in tailoring.

Floor plan of ODEEH Concept Store by Zeller and Moye
Floor plan - click for larger image

Project type: Fashion store
Project name: ODEEH
Location: Bikini Berlin, Budapester Straße 38-50, D-10787 Berlin
Program: Retail store
Status: Completed
Size (m2 and ft2): 250m2 / 2690ft2
Architects: Zeller & Moye
Partners: Christoph Zeller, Ingrid Moye
Project team: Omar Muñoz
Local architect: Rundzwei, Andreas Reeg
Project team: Christine Huber

Diagram showing different arrangements of partitions of ODEEH Concept Store by Zeller and Moye
Diagram showing different arrangements of partitions - click for larger image

The post Zigzags dominate in Zeller & Moye's
Berlin boutique for ODEEH
appeared first on Dezeen.

New Impressive Exhibition by Ai Weiwei

L’artiste chinois Ai Weiwei a récemment exposé son projet impressionnant « Evidence » au musée Martin-Gropius-Bau à Berlin. L’exposition s’étend sur 3000 mètres carré et 18 pièces. L’installation centrale appelée « Stools » contient 6000 tabourets en bois trouvés un peu partout dans zones rurales chinoises.

« Evidence » sera exposée jusqu’au 7 Juillet.
aiweiwei9 aiweiwei8 aiweiwei7 aiweiwei6 aiweiwei5 aiweiwei4 aiweiwei3 aiweiwei1 aiweiwei2

New Impressive Exhibition by Ai Weiwei

L’artiste chinois Ai Weiwei a récemment exposé son projet impressionnant « Evidence » au musée Martin-Gropius-Bau à Berlin. L’exposition s’étend sur 3000 mètres carré et 18 pièces. L’installation centrale appelée « Stools » contient 6000 tabourets en bois trouvés un peu partout dans zones rurales chinoises.

« Evidence » sera exposée jusqu’au 7 Juillet.
aiweiwei9 aiweiwei8 aiweiwei7 aiweiwei6 aiweiwei5 aiweiwei4 aiweiwei3 aiweiwei1 aiweiwei2

OMA lands Axel Springer office project ahead of BIG and Buro Ole Scheeren

News: OMA has seen off competition from BIG and Buro Ole Scheeren to win a competition to expand the Berlin headquarters of multimedia firm Axel Springer.

The firm, led by Dutch architect Rem Koolhaas, triumphed with a concept for a building featuring a 30-metre-high atrium that "lavishly broadcasts" its interior to the existing Axel Springer building next door.

Axel Springer Berlin office by OMA

Tasked with developing a structure that sets new standards in terms of internal atmosphere and room layout, OMA proposes a series of tiered floors that extend out to external terraces.

Hearing about the win, Rem Koolhaas said: "It is a wonderful occasion to build in Berlin again, for a client who has mobilised architecture to help perform a radical change: a workplace in all its dimensions."

The building will create additional space for the company's growing business divisions, particularly its digital departments.

Axel Springer Berlin office by OMA

"Rem Koolhaas drafted a building which only on second sight reveals its secret, architecturally formulating a new kind of collaborative working at its core," said Regula Lüscher, director of the city's urban development department.

"The concept offers a strong symbolic force as it leads the course of the Berlin Wall diagonally through the building, thereby creating an atrium and spectacular interior, which addresses the unification of this city," she added.

The shortlist for the competition was revealed back in December. The proposals of all three firms will go on show at the German Architecture Museum in Frankfurt later this year.

The post OMA lands Axel Springer office project
ahead of BIG and Buro Ole Scheeren
appeared first on Dezeen.

Studio Visit: Ai Weiwei: A conversation with the multi-talented man about the internet, activism and art

Studio Visit: Ai Weiwei
The upcoming exhibition (opening 3 April 2014 at Berlin's Martin-Gropius-Bau) by the multi-talented and outspoken Ai Weiwei promises to be his biggest solo show yet. Spanning over 3,000 square meters in...
Continue Reading...

Link About It: This Week’s Picks : Astronaut Chris Hadfield at TED, Casey Neistat surfs in J. Crew, the origins of Matthew Dear and more in our weekly look at the web

Link About It: This Week's Picks
1. Casey Neistat's Stylish Travels With effortless style and a comedic adventurous spirit, filmmaker Casey Neistat documents 17 travel tips—while wearing J. Crew's Ludlow Traveler suit—in a three-minute, action-packed YouTube video. The suit holds up...
Continue Reading...

Tokyobike Spring 2014 New Singlespeed: Three fresh colors, swept handlebars and a Brooks saddle breathe new life to the perfectly simple bicycle

Tokyobike Spring 2014 New Singlespeed
As longtime supporters of Tokyobike and their "less is more" approach to bicycle building, we took special note of their upcoming spring 2014 release: the New Singlespeed. While aesthetically similar to its predecessor, the fresh release will introduce a more classic swept...
Continue Reading...

Berlin Poetic Manifesto

Une visualisation poétique du manifeste d’une ville. Berlin, est filmé sous plusieurs angles, la nuit, au levé du soleil mais aussi en plein jour. Différents thèmes y sont traités comme l’amitié, l’amour, la raison, la politique, l’effroi et l’espoir. Une vidéo par Nehemias Colindres à découvrir dans la suite de l’article.


berlin02 berlin03 berlin04 Berlin Poetic Manifesto 4 Berlin Poetic Manifesto 5 Berlin Poetic Manifesto 3 Berlin Poetic Manifesto 2 Berlin Poetic Manifesto 1 berlin01

Slides, nets and drawbridges feature in Townhouse B14 by XTH-Berlin

This Berlin townhouse by architecture office XTH-Berlin features doors that open like drawbridges, sloping floors that function as slides and nets that cover holes in the floors (+ slideshow).

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

XTH-Berlin inserted staggered floors throughout the building's 12-metre height to accommodate various living spaces, with bedrooms housed in slanted concrete volumes at the first and third levels featuring flaps that can be used to slide from one level to the next.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The house's entrance contains wardrobes, a bathroom and a spare room that can be hidden by drawing a full-height curtain, while a gap in the ceiling provides a view of the zigzagging levels that ascend to the top of the house.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

Two concrete-walled bedrooms situated above the ground floor feature sloping wooden flaps that can be raised to connect these rooms with a platform where the piano sits.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

A gap in this platform level allows light and views between the storeys and is covered in netting to create a safe play area.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

A staircase leads past the two bedrooms to a living room containing a bathroom that can be cordoned off using a curtain.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The third bedroom is connected to this living area by a gently sloping wooden bridge, while another flight of stairs leads to a reading platform.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

A final set of stairs continues to the top floor kitchen and dining room, which opens onto a large terrace.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

This open-plan level features a skylight that adds to the natural light entering the space through the full-height glazing.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

A minimal palette of materials is used throughout the interior, including concrete, pinewood flooring, steel railings and laminated spruce used for dividing walls, stairs and doors.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The house is located beside a park marking the site of the former Berlin Wall. Entrances on either side of the property lead to a multipurpose space for storing bikes, clothes and shoes.

Here's a project description from the architects:


Townhouse B14

The house is all about space and light.

Developed by the section it has a continuous space stretching out over the total height (12 mts), length and width of the building: from entrance hall and playing area to a music level to a living room with an open bath to a reading area to the kitchen with terrace.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

This open space is zoned by two concrete elements 'hung' between the firewalls. They contain the private (bed) rooms. Due to their slants views are possible through the entire house.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

Only few materials determine the interior space: fair faced concrete for the solids, plaster for the firewalls, glued-laminated spruce for dividing walls, stairs and doors, and pinewood planks for the floors, besides steel for the railings, glass for the facades and fringes for filtering views and light. Interiors like the shelves and trunks are designed by us.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

According to the site along the former wall - the no-man's land between East and West - now the Berlin Wall Memorial, the house has a severe outside contrasting the coloured balcony houses opposite in the former West.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The house is built on a trapezoid lot of land of 118 m2 with a small garden in the southeast towards a residential path and the wide side of the house to the northwest facing the plain of the Berlin Wall Memorial which is mainly a park. It's part of a settlement of 16 townhouses, the two neighbouring houses are by XTH-berlin as well.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The nearly all-over glazed facades are structured by steel girders, which span from one dividing wall to the other and take over the cross bracing. Two lines of fringy draperies in front of the ground and second floor provide screen and cover the window frames.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

Technically we use a heat pump (pipes going 80 mts into the ground) with panel heating and rainwater tanks in the garden for use in the toilets.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

You enter the house from both sides: From the north beneath the concrete solid in an area with wardrobe, bathroom and the building services room. From the south directly in the living space which opens to the very top of the building. This is the level to put the bikes, do handicrafts, play kicker, a spare room and a storage room can be separated by a curtain.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The stairway leading up crosses the first concrete element with two sleeping rooms inside. Few steps up you reach the music area, a gallery with a horizontal net as a fall protection.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

The two sleeping rooms can be opened to this area by the use of 2,5m x 1,5m big elevating flaps (which besides to slide and play are used to ventilate the sleeping rooms to the quiet side of the house). Further up you are on top of the first concrete element: Here you find the classic living space with sofa and oven, but also a bathroom included, to partition by curtain.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

Via a bridge you enter the second concrete element, containing another sleeping room. The sloped wall is becoming a huge pillow.

Continuing your way up you come to an intermediate level, which is mostly used as a reading area, looking back down you view the small garden on the back side of the house and the memorial park in front.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

Another stairway and you reach the highest level on top of the second concrete element: kitchen and dining area, opening to a terrace. A huge roof light (through which the stack-effect ventilates the to a maximum glazed house) lets the midday sun shine deep down on the lower levels.

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors

Client: private
Completion: 2012
Area: approx. 230m2

Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
Diagram showing the staircases and levels in the house
Site plan of Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
Site plan - click for larger image
Ground floor plan of Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
Ground floor plan - click for larger image
First level of Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
First level - click for larger image
Second level of Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
Second level - click for larger image
Third level of Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
Third level - click for larger image
Section of Townhouse B14 by XTH-berlin has slanted walls and doors
Section - click for larger image

The post Slides, nets and drawbridges feature
in Townhouse B14 by XTH-Berlin
appeared first on Dezeen.